Veelgestelde vragen

Opslag

Hoe kan ik edelmetaal laten opslaan?

Indien u nog geen edelmetalen heeft verwijzen wij u graag naar ons zusterbedrijf Holland Gold om edelmetalen aan te schaffen. De edelmetalen worden op uw naam opgeslagen. U bent vrij om een combinatie van munten en baren te kopen van verschillende soorten metaal. Wanneer u edelmetaal koopt bij Holland Gold zullen zij u verder begeleiden met het invullen van de benodigde bescheiden voor het openen van een account bij Holland Gold Safe.

Indien u zelf edelmetalen heeft en deze bij ons wilt laten opslaan, kunt u rechtstreeks via de website van Holland Gold Safe het openingsformulier downloaden en naar ons terugsturen. Dat kan per email, maar het is ook mogelijk deze documenten uit te printen en per post naar ons toe te sturen. Zodra alle benodigde gegevens bij ons bekend zijn, maken wij met u een afspraak voor de overdracht van de edelmetalen. Na registratie en controle van de metalen (soort, gewicht en zuiverheid) worden de edelmetalen in een afgesloten sealbag naar de opslaglocatie gebracht. We accepteren alleen het goud, zilver, platina en palladium van LBMA gecertificeerde smelterijen en munthuizen en bewaren geen sieraden.

Welke documenten ontvang ik van Holland Gold Safe?

U ontvangt van ons een bevestiging van opslag. Daarop staat de datum waarop de edelmetalen in opslag zijn genomen, een uitgebreide specificatie van alle artikelen die in opslag zijn genomen en – indien aanwezig – de unieke serienummers van de baren. Uw edelmetaal wordt apart bewaard in een zogeheten sealbag die verzegeld is met een uniek serienummer. Ook dit nummer wordt in dit document vermeld. Daarnaast ontvangt u per kwartaal een factuur met hierop een overzicht van het edelmetaal dat u in bewaring heeft gegeven.

In welk land staan de kluizen?

Holland Gold Safe heeft drie locaties voor de opslag van edelmetalen. De opslaglocatie in Nederland is vooral interessant voor klanten die graag snel toegang willen hebben tot hun edelmetaal en die dat bij voorkeur in eigen land opslaan. De opslaglocatie in Nederland voldoet aan de hoogst haalbare veiligheidsstandaarden (K10).

De opslaglocatie in Singapore en Zwitserland bieden u de mogelijkheid om BTW-vrij zilver, platina en palladium op te slaan. Deze edelmetalen worden in Nederland aangemerkt als een industrieel metaal en zijn daarom belast met het BTW-tarief van 21%. Slaat u deze edelmetalen op in Zwitserland of Singapore, dan blijven deze echter onbelast. Via  Holland Gold koopt u eenvoudig de edelmetalen voor in opslag. Op de website van Holland Gold staat specifiek aangeven dat het edelmetaal betreft voor opslag in Zwitserland of Singapore. De aankopen worden door de partners direct aan Holland Gold Safe geleverd. Uiteraard ontvangt u hiervan de bewijsstukken.

Wordt mijn edelmetaal apart opgeslagen?

Holland Gold Safe slaat edelmetaal op onder uw naam. Uw edelmetaal wordt bewaard in een aparte sealbag of kent een unieke registratie in de kluis.

Holland Gold Safe heeft door de hierboven beschreven werkwijze een 100% allocatie van edelmetaal. Dat betekent dat al het goud, zilver, platina en palladium dat wij voor klanten bewaren volledig op naam staat en gekoppeld is aan uw klantnummer. Het edelmetaal kan niet worden uitgeleend en kan ook niet gebruikt worden als onderpand. Het is dus te aller tijde mogelijk uw edelmetaal te verkopen of uit te leveren.

Hoe snel kan ik bij mijn edelmetaal?

Om de kosten voor onze klanten laag te houden bundelen we het waardetransport van en naar de opslaglocatie. Dat betekent dat het maximaal drie weken kan duren voordat uw edelmetalen daadwerkelijk uitgeleverd worden.

Kan ik mijn edelmetaal bezichtigen?

 Het is niet mogelijk de opslaglocatie in Nederland te bezichtigen, dit is gerelateerd aan het hoogste veiligheidsniveau. De opslaglocatie in Zwitserland kunt u ook niet bezoeken, hier is het wel mogelijk dat uw edelmetalen (of sealbag) uit de hoofdkluis gehaald worden en in een aparte ruimte aan u worden getoond. In de regel heeft u geen toegang tot de hoofdkluis.

Veiligheid

Hoe betrouwbaar is opslag bij Holland Gold Safe?

Holland Gold Safe heeft bewust gekozen voor een opslaglocatie die voldoet aan de hoogst haalbare Europese normen op het gebeid van veiligheid. Op de pagina opslaglocaties kunt u meer informatie vinden.

Worden er controles (audits) uitgevoerd op edelmetaal in de kluis?

Holland Gold Safe laat jaarlijks een controle uitvoeren op de edelmetalen die we voor u bewaren. Daarnaast controleren wij zelf periodiek de opgeslagen edelmetalen bij onze opslagpartner. De externe controle, welke verplicht is door de AFM, wordt uitgevoerd door het accountantsteam van Omnyacc. Zij maken na controle een rapport op dat wordt aangeboden aan de AFM.

Keert de verzekering geld of edelmetaal uit?

Holland Gold Safe keert de vervangingswaarde uit van de bewaarde edelmetalen. Dit betekent dat de verzekeraar een geldbedrag uitkeert waarmee in beginsel weer opnieuw dezelfde hoeveelheid en soort edelmetaal wordt aangeschaft.

Wie zijn de verzekeraars van Holland Gold Safe?

Uw edelmetalen zijn volledig verzekerd door een groep van verzekeraars. Een uittreksel van de polis is op verzoek verkrijgbaar.

Hoe solide is Holland Gold Safe?

De edelmetalen in opslag staan geregistreerd op uw naam. Hierdoor bent u gevrijwaard van een eventueel faillissement van Holland Gold Safe. Daarnaast kunnen medewerkers van Holland Gold Safe niet over uw edelmetaal beschikken. Wanneer u als klant schriftelijk toestemming geeft aan Stichting Derdengelden Holland Gold Safe zullen de onafhankelijke bestuurders de uitslag ofwel uitlevering van uw edelmetaal in gang zetten. Zij stellen de opslagpartner op de hoogte dat een medewerker van Holland Gold Safe uitsluitend uw specifieke edelmetaal (sealbag) mag ontvangen uit de kluis.

Zonder goedkeuring van u als klant kunnen de edelmetalen niet uit de kluis gehaald worden. Het opslagcontract en de bijbehorende administratie geven het onomstotelijke bewijs dat het edelmetaal in de kluis zowel in juridische als in economische zin uw eigendom is.

Verkopen en uitlevering

Hoe kan ik bijkopen?

Via Holland Gold kunt u eenvoudig goud, zilver, platina of palladium bijkopen. Dat kan via de website, maar u kunt ook telefonisch een aankoop doen. Bestelt u via de website, dan kunt u tijdens het bestelproces aangeven dat u het edelmetaal wilt laten opslaan. Na ontvangst van het edelmetaal bij Holland Gold Safe worden deze onder u naam opgeslagen. Zodra het edelmetaal is afgeleverd krijgt u daar een bevestiging van en een nieuw overzicht van uw metalen in opslag.

Let op: Bepaalde producten zoals het btw-vrije zilver en platina zijn alleen te bestellen in combinatie met opslag in Zwitserland of Singapore. Wilt u deze edelmetalen in Nederland bewaren? Dan is uw verkooppartner verplicht BTW in rekening te brengen. Wel is het mogelijk om deze edelmetalen zakelijk aan te kopen, zodat u de BTW kunt verrekenen.

Hoe kan ik mijn edelmetaal verkopen?

U kunt via Holland Gold op ieder gewenst moment de opdracht geven om uw edelmetalen te verkopen. DIt kan telefonisch op +31 (0)88 – 46 88 400.l

Hoe snel kan ik mijn edelmetaal ophalen?

De uitlevering van edelmetalen uit de opslaglocatie in Nederland duurt in de regel een tot twee weken. U kunt zelf kiezen uw edelmetalen ten kantore van Holland Gold Safe op te halen of om deze verzekerd naar u op te laten versturen. In dat laatste geval nemen we contact met u op om de afleverdatum vast te stellen. Uitlevering vanuit de andere opslaglocaties is in principe mogelijk – bijvoorbeeld door zogenaamde ‘swaps’ of directe uitlevering. Let op: hier zijn vaak hoge transportkosten van verbonden. Zilver vanuit de EU dient altijd ingeklaard te worden – ook dit is kostbaar en vaak niet aantrekkelijk.

Account

Verstrekt Holland Gold Safe gegevens aan derden partijen?

Vertrouwen en discretie staat bij ons hoog in het vaandel, daarom zullen wij uw persoonsgegevens bewaren conform de Wet bescherming persoonsgegevens. Holland Gold Safe zal geen klantgegevens aan niet betrokken derden verstrekken, tenzij ze daar actief toe gedwongen wordt door een daartoe bevoegde instantie.

Hoe wijzig ik mijn gegevens?

Als u gegevens wilt wijzigen kunt u dat doen middels diverse formulieren op onze website of in uw Holland Gold Safe account.

Wat gebeurt er bij overlijden met mijn edelmetalen?

Bij overlijden zal Holland Gold Safe uw account overdragen aan de wettelijke erfgenamen. Bij overlijden van de rekeninghouder moet Holland Gold Safe zo snel mogelijk op de hoogte worden gebracht door de nabestaanden. De executeur dient schriftelijk aan te geven of de opslagovereenkomst voortgezet of beëindigd dient te worden. Daarvoor vragen wij een Verklaring van Erfrecht, de NAW-gegevens van de executeur en een kopie van het legitimatiebewijs van de executeur.

Pas zodra we deze documenten ontvangen en verwerkt hebben kunnen er nieuwe orders geplaatst worden en is het mogelijk de edelmetalen uit te leveren of te verkopen.

Is het mogelijk een zakelijke rekening te openen?

Dat is zeker mogelijk, bijvoorbeeld als u zakelijk zilver of platina wilt aankopen om de BTW te kunnen verrekenen.

Hoe werkt mijn bewaarloonoverzicht?

Eens per kwartaal ontvangt u van ons de opslagfactuur (achteraf), waarbij de gemiddelde vervangingswaarde van de edelmetalen gedurende het kwartaal als grondslag gebruikt wordt om de opslagkosten te berekenen.